Varför använder man stödhylsor vid kopparrörsinstallation?

På Åsco Metall är vi specialiserade på att leverera högkvalitativa lösningar för rörinstallationer, och en av våra mest centrala produkter är stödhylsor för kopparrör. Dessa komponenter spelar en kritisk roll för att säkerställa effektiv och hållbar rörledningsinstallation. I denna artikel kommer vi att djupdyka i vad stödhylsor är, varför de är viktiga för kopparrörsinstallationer. Med vår expertis och långa erfarenhet inom området, delar vi med oss av värdefull kunskap och praktiska tips för att optimera användningen av stödhylsa kopparrör. 

Vad är en stödhylsa och varför använda dem? 

Stödhylsor är en kritisk komponent i installation av kopparrör, särskilt när rören har bearbetats eller blivit mjukare, som exempelvis efter att ha glödgats. När kopparröret blir mjukare, ökar risken för deformation, särskilt under tryck från kopplingar eller när man drar åt anslutningar. Denna deformation kan resultera i läckage, strukturell svaghet och i värsta fall, totalt funktionsfel i rörsystemet. 

Genom att infoga en stödhylsa i det mjuka kopparröret förstärks och stabiliseras rörets struktur vid anslutningspunkterna. Detta förhindrar skapandet av en ”midja” på röret, vilket är en vanlig följd av att dra åt kopplingar utan stödhylsa. En sådan midja kan leda till sämre täthet och i vissa fall till och med skador på röret. 

Därför är användningen av stödhylsor avgörande för att säkerställa att kopparrörets integritet och funktion inte komprometteras under installationen. Det skyddar röret mot skador som kan uppstå vid anslutningspunkterna, minskar risken för läckage och bidrar till en längre livslängd för hela rörsystemet. Dessutom, genom att följa tillverkarens instruktioner och använda rätt typ av stödhylsa för det specifika röret, kan man undvika kostsamma fel och skador, vilket är särskilt viktigt i professionella sammanhang där sådana misstag kan leda till betydande ekonomiska förluster. 

Med andra ord så behöver vi stödhylsor för: 

  • Strukturellt stöd: Stödhylsor förstärker kopparrörets ändar, speciellt där de ansluts till kopplingar eller andra rörsektioner. Detta är kritiskt för att förhindra deformation av röret, vilket kan orsakas av det mekaniska trycket som uppstår under pressning eller klämning. 
  • Förbättrad täthet och minimerad läckagerisk: Genom att erbjuda extra stöd vid anslutningspunkterna, minskar stödhylsor risken för läckage betydligt. En tät och säker anslutning är avgörande för att upprätthålla effektiviteten och säkerheten i rörsystemet. 
  • Längre livslängd för rörsystemet: Genom att minska risken för skador och läckage bidrar stödhylsor till att förlänga livslängden på hela rörsystemet. Detta leder till minskade underhållsbehov och kostnader över tid. 

Är du redo att förbättra kvaliteten och säkerheten i dina kopparrörsinstallationer? Kontakta Åsco Metall idag för att diskutera dina behov och se hur våra stödhylsor kopparrör kan göra en markant skillnad i dina projekt. Välkommen att kontakta oss för att tillsammans ta dina rörinstallationsprojekt till nästa nivå med våra högkvalitativa stödhylsor för kopparrör. 

Ett kopparrör som blir glödgat.
sv_SESwedish